Dobrodošli u novi internet blog o prirodnoj i arheološkoj baštini na području Hercegovine

Uređivanje i objavljivanje ovog portala rezultat je općenitog nedostatka medijskih i internetskih prostora koji se bave isključivo opisom prirodne i arheološke baštine (fosili, minerali, kristali, biljke, životinje, arheološki nalazi i slično) vezano za prostore Bosne i Hercegovine, a posebice Hercegovine. Stoga, je ovaj portal namijenjen ponajvise svim ljubiteljima prirode, prirodoslovcima, arheolozima, geolozima, biolozima, geografima, kao i svima onima koji se kroz hobi ili iz proste znatiželje interesiraju za prirodne i arheološke zanimljivosti.

Mr.sc. Goran Glamuzina, dipl.ing.geologiječetvrtak, 2. lipnja 2011.

ARHEOLOGIJA; NOVA STARA OTKRICA IZ BROTNJA!

BROĆANSKO ARHEOLOSKO BLAGO; Dostupno gledanju uglavnom ljudima koji nisu iz ovog kraja!

Nedavnim doslovno -otkrivenim- brojnim starim člancima iz  Glasnika Zemaljskog Muzeja u Sarajevu, tiskanim u periodu od 1889 do 1906, došlo se do zapanjujućih saznanja (rijetkim povijesničarima poznato) o tome kakvo se arheološko blago pronašlo u tom periodu na području Brotnja. Ovi vrijedni nalazi predstavljaju IZUZETNU I NEPROCIJENJIVO VRIJEDNU ARHEOLOŠKU BAŠTINU GRADA ČITLUKA I CIJELOG BROTNJA, a otkriveni su prije više od 100-inu godina od strane naših broćanskih pradjedova (nečijih djedova) koji su zatim dani u ruke tadašnjim austrougarima koji su to blago prebacili u muzeje u Sarajevu, Splitu, Beču itd. Veliki dio tog našeg broćanskog blaga leži zapušteno u kutevima Zemaljskog Muzeja u Sarajevu, u Beču, u Kopenhagenu i dr., dok se neki vrlo vrijedni predmeti i antikviteti u Arheološkom muzeju u Splitu predstavljaju svim njihovim posjetiteljima kao dalmatinska arheološka baština. Kao dokaz ovome u nastavku će se prikazati dijelovi pojedinih brojeva vrlo vrijednog Glasnika Zemaljskog Muzeja iz Sarajeva sa pojedinim rečenicama i slikama koje prikazuju i opisuju do u detalje kako su otkriveni i što se zbilo sa pojedinim arhološkim predmetima -IZ BROTNJA.

1. BROĆANSKO BLAGO U SPLITSKOM MUZEJU;

Iz: GLASNIK ZEMALJSKOG MUZEJA, br.1897/02, str.245, 01 /04/ 1897 godina

Sl 1. Naslovna (prva) stranica članka s navodom broćanskih nalaza.


Sl 2. 10. stranica članka s poglavljem u kojem stoji navod. 


Sl 3. 11. stranica s označenim jasnim navodom porijekla arheoloških nalaza. 

Sl 4. Zadnja stranica članka.

Kao što se može vidjeti iz prikazanog teksta u slikama gore, riječ je o znatnoj količini otkrića iz brončanog doba tj. doba Ilira koji su nađeni kod Krehin Gradca. Ovi predmeti nisu uopće detaljno proučeni a s obzirom da po mjestu nalaza pripadaju baštini grada Čitluka mogli bi biti od iznimnog značaja kad bi se nanovo istražili i time otkrili neke vrijedne karakteristike načina života Ilira u Brotnju. Ono što se iz ovog može izvući jest - inicijativa i poticaj svim arheolozima s područja Brotnja ili ovog dijela Hercegovine da se načini revizija i ponovno analiziranje barem dijela ovih vrijednih nađenih predmeta. Svi oni koji se detaljnije interesiraju za  navode u ovom članku mogu pronaći cijeli članak kao i brojne druge na str:


2. MALI RIMSKI KIPIĆ DJEČAKA S TRUBOM NAĐEN KOD SUTIVANA;

Iz:  GLASNIK ZEMALJSKOG MUZEJA, br.1904/01, str.33, 01/ 01/ 1904 godina


Sl 2,1. Naslovna (prva) stranica članka.

Sl 2,2. Stranica članka u kojem se opisuju neka otkrića u Brotnju.

Sl 2,3.  Nastavak dijela o Brotnju s detaljnim opisom i prikazom pronađene statuete.


Sl 2,4. Nastavak opisa..


Sl 2,5. Nastavak opisa..

Sl 2,6. Zadnji dio teksta o Brotnju.

Sl 2,7. Statueta ili mali kipić iz Sutivana u Donjoj Blatnici.

Unutar ovog vrlo interesantnog i nakon više od 100 god. i dalje jednako spoznajnog teksta, jasno su opisani tadašnji nalazi u selima Brotnja, među kojima možemo izdvojiti ovaj prelijepi kipić najviše poradi toga jer se o njemu vrlo malo danas zna i piše u bilo kojim recentnijim radovima. 

3. RIMSKI PUTEVI, SPOMENICI I GRAĐEVINE U BROTNJU ( Otkrivene jednim posjetom rudarskog inspektora V.Radimskog );

Iz:  GLASNIK ZEMALJSKOG MUZEJA, br.1892/02, str.117, 01/ 04/ 1892 godine

Sl. 3.1. Naslovna stranica članka.

Sl. 3.2. 5 stranica članka s početkom opisa ispitivanja Brotnja...u nastavku su iduće stranice.... 

I na kraju, bilo tko tko je pročitao ove tekstove može doći do zaključka kakvo arheološko blago i to iz doba rimljana, sadrži područje od Čerina pa sve do Blizanaca i Tasovčića tj.područje Brotnja. Ovdje prikazan samo dio pronađenih arheoloških predmeta i lokacija za vremena austrougarske, nesumnjivo pokazuje kakav i dalje potencijal za neka nova otkrića iz rimskog života ( spomen-ploče, nakiti, novčići, krovne cigle, kipovi, stupovi itd itd.) sadrže mnoga ova već navedena kao i neka druga obližnja sela u Brotnju.   

Nema komentara:

Objavi komentar