Dobrodošli u novi internet blog o prirodnoj i arheološkoj baštini na području Hercegovine

Uređivanje i objavljivanje ovog portala rezultat je općenitog nedostatka medijskih i internetskih prostora koji se bave isključivo opisom prirodne i arheološke baštine (fosili, minerali, kristali, biljke, životinje, arheološki nalazi i slično) vezano za prostore Bosne i Hercegovine, a posebice Hercegovine. Stoga, je ovaj portal namijenjen ponajvise svim ljubiteljima prirode, prirodoslovcima, arheolozima, geolozima, biolozima, geografima, kao i svima onima koji se kroz hobi ili iz proste znatiželje interesiraju za prirodne i arheološke zanimljivosti.

Mr.sc. Goran Glamuzina, dipl.ing.geologijepetak, 29. travnja 2011.

TURIZAM; Hercegovački suhozid (duvar) i kamene kuće

HERCEGOVAČKI DUVAR I STOJNE KUĆE

U traženju odgovora na pitanje: Koji je današnji najprepoznatljiviji vizualni dio hercegovačkih terena koji postoji u gotovo svakom dijelu Hercegovine ? - svatko onaj koji poznaje Hercegovinu, pa i onaj koji je ne poznaje ali je barem jedanput posjetio, među par potencijalnih odgovora zasigurno bi uvrstio hercegovački suhozid koji se lokalno naziva još suvozidina ili duvar. Suvozidina je izraz koji se koristi više u sjeverozapadnijoj Hercegovini koja graniči s dalmatinskim područjem, dok se naziv 'duvar' koristi pretežno u dijelu srednje te u cijeloj donjoj ili niskoj Hercegovini.

Suhozid (duvar) i voćke kod Ograđenika - sjzap.od Čitluka 


Duvar kod Ograđenika - sjzap.od Čitluka 

Pogled na detalj kamenog zida kuće  - Ograđenik
No, nažalost, zadnjih godina, postali smo svjedoci, mogli bi smo reći - nezamijenjive zamijene - ovog višestoljetnog povijesnog blaga hercegovačkog naroda. O čemu je riječ? Riječ je o nerazvijenosti svijesti o značaju ovog oblika baštine naših predaka, što kod pojedinaca rezultira time da prilikom proširiviranja okućnica i dvorišta, doslovno ruše postojeće stare suhozide i zamijenjuju ih betonskim zidovima ili što je još gore željeznim ogradama. Smiješan i neshvatljiv ovakav način gradnje i uređivanja privatnog prostora, ogleda se u tom da betonske ograde i željezne ograde postoje u gotovo svim zemljama svijeta i njih je poprilično jednostavno izraditi, dok su suhozidi tj.duvarovi s ovakvim udijelom prisustva po jedinici površine na cijeloj planeti Zemlji  specifični i karakteristični upravo za područja primorske Hrvatske i Hercegovine. Slobodno možemo reći da je stari kameni suhozid 'unikat' ovih prostora. Ako ovome dodamo još ogromni trud koji je bilo potrebno uložiti da bi se izgradio samo metar dužine suhozida - jasno je o kakvom značajnom dijelu autohtone arhitekture jest riječ.
No, osim suhozida, ono po čemu cijela Hercegovina jest zanimljiva i na jedan način potpuno različita od kontinentalnih područja tj.Bosne jesu stare obiteljske kuće građene od bijelo-sivog vapnenca. Ovakvih kuća ima po gotovo svim selima u Hercegovini, i to od istočnih dijelova oko Trebinja i Bileće pa sve do krajnjih sjeverozapadnih granica u Kupresu i Livnu. U srednjem dijelu Hercegovine ( Čitluk, Široki Brijeg, Ljubuški i dr.) ovakve kuće nose naziv 'stojne kuće'. U načinu gradnje i arhitekturi ovih kuća postoje određene razlike no glavna i osnovna karakteristika sviju jest da je osnovni element gradnje izklesana vapnenačka stijena. U južnoj Hercegovini u dosta područja krovovi ovakvih kuća su bili od kamenih ploča, u drugim dijelovima od cigle, a ponegdje i od slame. Nažalost kao i kod suhozida i ovdje se u određenoj mjeri vrši rušenje tj.uništavanje ovakvih kuća, što je vrlo loš primjer.
Tipična kamena kuća u cijelom Brotnju (šire područje Čitluka) - Ograđenik 

Još jedna  tipična kamena kuća u Brotnju - Međugorje

Pogled na stražnju stranu kuće s prethodne slike - Međugorje

Staro napušteno selo, original etno selo - Vlake-Donji Ograđenici - zap.od Čitluka

Detalj unutrašnjih starih kamenih polica ili nešto drugo u selu s prethodne slike

Ono najvažnije što treba naglasiti pri pokušaju ukazivanja vrijednosti o ovome jest to - da rušenjem i uklanjanjem ove graditeljske baštine mi našim budućim generacijama ne ostavljamo ništa za direktnu spoznaju o prošlosti ili im ostavljamo vrlo rijetke tragove. Drugim riječima rečeno- osim nepoštivanja naših predaka i njihove ostavštine mi ne poštivamo ni naše buduće naraštaje. Ali, da ne ostane sve u negativnim prognozama, ipak, u zadnje vrijeme po Hercegovini se javljaju i mnogi pozitivni primjeri tretiranja ovog oblika baštine. Moglo bi se reći kako ekspanzijom turizma sve su češći i primjeri gdje pojedinci vrše restauraciju i obnavljanje starih kamenih kuća, te pravljenje zidova oko novih kuća u staroj tehnici suhozida. No, možda najbolji pozitivni primjeri u cijeloj Hercegovini jesu novoizgrađeni kompleksi tzv. etnosela, ekosela, ekocentri ili sl. Među njima (od kojih se neki još grade) najpoznatiji pa čak i u široj regiji jest Herceg Etno Selo kod Međugorja. Fantastično izgrađeni kompleks u potpunosti od vapnenačkih komada koji su iz neposredne okolice, te uređene staze, vodotok, parkići, itd., mame iz godine u godinu sve više posjetitelja iz cijelog svijeta. Sve češća posjećenost ovakvim mjestima za dnevnog svijetla dokazuje ljudsku želju za opuštanjem u ovom okruženju i divljenjem ovom načinu gradnje te nadajmo se sve većem poštivanju prave autohtone graditeljske baštine.
Selo Ravno s dalmatinskim tipom kamenih kuća - jugoistočna Hercegovina

Stara kamena katolička crkva u selu Ravno - jugoistočna Hercegovina

Tipičan izgled kamenih kuća u Duvanjskom i Livanjskom kraju - Mandino Selo kod Tomislavgrada 
Kamena versus betonska kuća u selu Miljkovići - južno od Mostara

Stara velika kamena kuća na osami prema granici s Hrvatskom - Drinovci - južno od Gruda

Selo Paoča s puno kamenih kuća smještenih podno vapnenačkih strmina - istočno od Čitluka

Selo s kamenim kućama u zaleđu Neuma

Moderna turističko ugostiteljska kopija izgleda starih kamenih kuća ' Herceg - Etno Selo ' - okolica Međugorja

Napuštene kamene kuće izviruju iz gustog zelenila - iznad Čitluka

Stara kamena mlinica u Peć-Mlinima - južno od Gruda

Suhozidi i livade ispod vapnenačkog stijenja sjeverno od sela Izbično - sjeverozap.od Širokog Brijega

1 komentar:

  1. Postovanje!
    Svidja mi se tekst i slike, a jos mi se vise svidja cinjenica da se netko sa nasih prostora posvetio nasim obicajima i kulturi gradnje! Inace sam iz Mostara veliki ljubitelj prirode i prirodni materijala te kulturne bastine... Nedavno sam kupio kamenu kucu u Mostaru staru 100-injak godina izgradjena od miljevine poznatog kamena sa ovoga podneblja. Potrebna joj je restauracija pa citam mnoga misljenja i iskustva. Ali vrlo malo ili nimalo ima zapisa o ovoj vrsti kamena na kojoj je prakticki niknuo ovaj grad. Tenelija i miljevina su vise prica prenesena sa koljena na koljeno bez koristenja suvremenog prenosa informacija kao sto su blogovi forumi itd. Ako imate iskustva sa miljevinom volio bih vam postaviti par pitanja vezano za restauraciju kamene kuce.

    rima_mo@hotmail.com

    L.P.

    OdgovoriIzbriši