Dobrodošli u novi internet blog o prirodnoj i arheološkoj baštini na području Hercegovine

Uređivanje i objavljivanje ovog portala rezultat je općenitog nedostatka medijskih i internetskih prostora koji se bave isključivo opisom prirodne i arheološke baštine (fosili, minerali, kristali, biljke, životinje, arheološki nalazi i slično) vezano za prostore Bosne i Hercegovine, a posebice Hercegovine. Stoga, je ovaj portal namijenjen ponajvise svim ljubiteljima prirode, prirodoslovcima, arheolozima, geolozima, biolozima, geografima, kao i svima onima koji se kroz hobi ili iz proste znatiželje interesiraju za prirodne i arheološke zanimljivosti.









Mr.sc. Goran Glamuzina, dipl.ing.geologije































































































petak, 14. siječnja 2011.

GEOMORFOLOGIJA ; potok Lukoć

KANJON POTOKA LUKOĆ - jugoistočno od Ljubuškog
Vrlo zanimljiv geomorfološki fenomen Hercegovine, nalazi se ne tako daleko od mnogo poznatijeg geomorfološkog lokaliteta slapova Kravice nekih par km sjeveroistočno. Riječ je o jednom pravom mini - kanjonu, na svojevrstan način umanjena inačica Paklenice. Ovaj suhi kanjon, koji se od sjevera postepeno sve više produbljuje do doline Studenčice gdje mu visina doseže gotovo, možda i preko stotinjak metara, govori o nekada vrlo jakom bujičnom toku tad velike rijeke koja je uz pomoć jake tektonike i procesa okršavanja, izdubila ovakvu reljefnu dragu.  Najvjerojatniji današnji primjer postanka i ovako opisanog vodenog toka, imamo sjeverozapadno od Širokog Brijega u kanjonu Ugrovače, gdje i dan danas od jeseni pa do početka ljeta rijeka Ugrovača doslovno izbije na krajnjem sjeveru kanjona i puni korito nizvodno. U slučaju pak kanjona Lukoća vjerojatno je se ne tako davno nekim jačim potresom tj.tektonikom stvorila nova pukotina kroz koju je tadašnji vodeni tok skrenuo te se visinom dosta spustio ispod sadasnjeg dna kanjona. Dokaz ovome je pronađeni ogromni blok vapnenačke stijene na dnu kanjona koji se odlomio s vrha i okrenuo, kao i mnogi veliki rasjedi i pukotine po cijelom kanjonu.


Svojim morfološki karakteristikama ovaj lokalitet ima idealne pretpostavke i potencijal za avanturističku, planinarsku ili neku drugu vrstu rute i staze, pogotovo što je tokom cijele godine kanjon suh a prilaz sa sjeverne strane u njega olakšan manjom visinom bokova. Pravoj avanturi prolaska kroz njega pridonosi postojanje velikih stepeničastih vertikalnih prelaza u dnu kanjona koji su nekad činili prave slapove.

Nema komentara:

Objavi komentar