Dobrodošli u novi internet blog o prirodnoj i arheološkoj baštini na području Hercegovine

Uređivanje i objavljivanje ovog portala rezultat je općenitog nedostatka medijskih i internetskih prostora koji se bave isključivo opisom prirodne i arheološke baštine (fosili, minerali, kristali, biljke, životinje, arheološki nalazi i slično) vezano za prostore Bosne i Hercegovine, a posebice Hercegovine. Stoga, je ovaj portal namijenjen ponajvise svim ljubiteljima prirode, prirodoslovcima, arheolozima, geolozima, biolozima, geografima, kao i svima onima koji se kroz hobi ili iz proste znatiželje interesiraju za prirodne i arheološke zanimljivosti.









Mr.sc. Goran Glamuzina, dipl.ing.geologije































































































četvrtak, 20. siječnja 2011.

ARHEOLOGIJA; Iliri na području Čitluka

PRABROTNJACI, PRAHERCEGOVCI - ILIRI - 6. - 1. ST.PR.KR. -- A MOŽDA I RANIJE ?
Slika1. Aviosnimak najveće ilirske gradine u Brotnju na brdu Zoljevac kod Gornjih Kručevića (obratite pozornost na dužinu bedema gradine nasprem vidljivih današnjih kuća u donjem lijevom dijelu slike )

Tko su bili prvi prastanovnici Brotnja, tj.Hercegovine, a koji su ostavili danas nama jasne tragove svojeg postojanja ovdje u Hercegovini. Svakako i nesumnjivo to su bili ljudi, plemena i narodi široko poznatog naziva ILIRI. Ovi ljudi, kao i sva njihova ostavština na ovim prostorima a posebice na prostoru Brotnja predstavljaju jednu pravu misteriju i zagonetku. Prošlogodišnjim amatersko arheološkim istraživanjem, na osnovu visokorezolucijskih aviosnimaka Brotnja, zatim odlaskom i obilaskom samih lokacija, utvrđeno je da na području općine Čitluk postoji najmanje 13 ilirskih utvrda, bedema, gradina, možda i gradova, jako velikih dimenzija i površina prostiranja. Ova  ilirska prava utvrđena naselja razmještena su po cijelom Brotnju, a dimenzijama i dužinom bedema najveća ilirska gradina nalazi se sjeverozap.od mjesta Kručevići na brdašcu Zoljevac (slika1). Smještena je na jako nepristupačnom dijelu terena pa zbog toga nije ni istraživana. Prema vlastitim saznanjima i proučavanjem arheoloških podataka ova gradina se nigdje ne spominje. To upućuje na to kako nije stručno-arheološki uopće istražena. Od svih ovih gradina samo je par njih, arheološki istraženo i to ne u potpunosti. A uz ovo treba spomenuti kako sve ove gradine kao i one malo manje, imaju savršen položaj u reljefu, tako da su međusobno uvijek tri susjedne gradine vidljive i smještene u pravilnim rastojanjima. Između i okolo njih brojne su gomile ili manje gradine. Ovo sve ukazuje da su Iliri jako gusto naseljavali prostor Brotnja. Iliri i njihova brojna ostavštvina u Hercegovini svakako zaslužuju jednu posebnu pažnju te će u nastavku bloga biti još više osvrta na njih.

Nema komentara:

Objavi komentar