Dobrodošli u novi internet blog o prirodnoj i arheološkoj baštini na području Hercegovine

Uređivanje i objavljivanje ovog portala rezultat je općenitog nedostatka medijskih i internetskih prostora koji se bave isključivo opisom prirodne i arheološke baštine (fosili, minerali, kristali, biljke, životinje, arheološki nalazi i slično) vezano za prostore Bosne i Hercegovine, a posebice Hercegovine. Stoga, je ovaj portal namijenjen ponajvise svim ljubiteljima prirode, prirodoslovcima, arheolozima, geolozima, biolozima, geografima, kao i svima onima koji se kroz hobi ili iz proste znatiželje interesiraju za prirodne i arheološke zanimljivosti.









Mr.sc. Goran Glamuzina, dipl.ing.geologije































































































petak, 21. siječnja 2011.

BOTANIKA; Biljka Zelenika (Phillyrea latifolia) na području Čitluka

ZAŠTITIMO STABLA ZELENIKE -   Phillyrea latifolia
Drvo latinskog naziva Phillyrea latifolia ili u našem narodu poznatije kao ZELENIKA, predstavlja pravu botaničku dragocijenost Brotnja. Ova biljka koja je već na granici ugroženosti, tipičan je predstavnik mediteranske vazdazelene vegetacije, bliski je srodnik masline i njena staništa su uglavnom uz more i priobalje i to od srednje i južne Dalmacije prema Grčkoj. U opisima ove biljke stoji kako je njen rast uglavnom oko 1 m, listovi mali tvrdi kožasti sjajno zelene boje, a plodovi su male bobice. Pri tome je važno znati da su bobice otrovne, dok su listovi lijekoviti i nekad su se koristili protiv spriječavanja krvarenja, upala i sl. Nadalje, jedna jako bitna značajka jest da ova biljka može živjeti i 400 godina!

Slika 1. Područje šume zelenike u sjeverozapadnom dijelu Brotnja (ružičasti okvir)

Zbog čega je ona dragocijena i vrlo vrijedna biljka Brotnja, pa zbog toga što u manjem sjeverozapadnom dijelu Brotnja zelenika čini jednu pravu šumu, čak i mini prašumu. Na ovom lokalitetu postoje i stabla zelenike visoka i preko 5,6 metara, posebice u dijelovima udaljenijim od ceste Međugorje-Široki Brijeg i kuća u selu Gornji Hamzići. U zadnje vrijeme ova stabla sve se više uništavaju tj.krče, što dovodi do trajnog uništavanja ove lijepe biljke, posebice zbog adaptacije zelenike u specifičnim rijetkim staništima i područjima Brotnja pa i cijele južne Hercegovine. Pojava ovako guste naseobine biljke zelenike u moglo bi se reći krajnjem graničnom kontinentalnom području ukazuje na potrebitost očuvanja njenog staništa. Ovakva gustoća i dominacija zelenike na ovom dijelu Brotnja (slika1) najvjerojatnije je uzrokovana jednim reljefno savršeno zaštićenim prostorom od bure sa sjevernih strana stmim padinama brda Ozren, geološko pedološkim pogodnim suspstratom i velikom osunčanošću. Biljka zelenika osim ovog, vrlo je cijenjena u hortikulturi u mediteranskim gradovima radi svoje velike otpornosti i pogodnosti oblikovanja krošnje (slika 2).

3 komentara:

  1. Cestitke na ovom portalu! Ovo je hvale vrijedno! Upravo smo danas u Dalmatinskoj zagori takodjer vidjeli i divili se zeleniki. Jakov i Jagoda

    OdgovoriIzbriši
  2. kako lijepo napisano...

    OdgovoriIzbriši